Meny Stäng

Halvförsäkring

Som de flesta bilägare vet, är det förutom den obligatoriska trafikförsäkringen, som alla fordon måste ha, smart att skaffa en försäkring för själva fordonet också. De försäkringar man kan teckna för en bil är antingen halvförsäkring, som täcker lite mindre, eller en helförsäkring, som täcker lite mer.

I denna artikel kommer vi att berätta lite mer om halvförsäkringar, hur de fungerar samt när man egentligen bör ta en halvförsäkring, istället för en helförsäkring, då det är viktigt att känna till skillnaderna mellan dessa två försäkringsalternativ som bilägare. En halvförsäkring är dock det minimum man bör ha, för att slippa oroa sig allt för mycket om något skulle hända med bilen.

En halvförsäkring på bilen kan även kallas för delkasko.

Försäkra din bil hos:

Moderna
Moderna Försäkringar bilförsäkring
 • Moderna Försäkringar
  • Trafikförsäkring 2000 kr.
  • Halvförsäkring 1500 kr.
  • Helförsäkring från 3500 kr.
 • Prisvärd bilförsäkring för dina behov.
ICA
Moderna Försäkringar bilförsäkring
 • ICA Försäkringar
  • Utan extra kostnad: Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka som är helt utan självrisk.
  • Bonus: Hela försäkringskostnaden som ICA-bonus för dig med ICAs kort.
 • Bra och trygg bilförsäkring.

Vad ersätter då en halvförsäkring för?

I en halvförsäkring ingår försäkring för stöld – av antingen bil eller delar, eller utrustning, brand, åsknedslag eller explosion och glasskador av olika slag, t.ex. beroende på skadegörelse eller stenskott. Beroende på vilket försäkringsbolag man skaffar halvförsäkringen av, kan även andra moment ingå. Hjälp med räddningsinsatser som t.ex. bärgning och bogsering är t.ex. vanliga moment som ingår i en halvförsäkring hos många försäkringsbolag, och det samma gäller rättsskydd av olika slag.

Halvförsäkring

Vem bör då välja en halvförsäkring?

Detta är givetvis en avvägning som varje bilägare måste göra på egen hand, men i regel kan man säga att ju mer värdefull din bil är, desto sämre ide är endast en halvförsäkring. Har du en riktigt ny eller dyr bil, är förmodligen en helförsäkring ett bättre val för dig. Om du dock har en bil som är lite äldre, t.ex. äldre än 10 år, kan en halvförsäkring räcka för dig.

Recension:

Halvförsäkring
Betygsatt av: FörsäkraBilen.se
Betyg: 4.9/5

Den viktigaste anledningen till att många väljer en halvförsäkring istället för en helförsäkring är förstås att premien på en halvförsäkring är betydligt billigare än en premie för en helförsäkring. Det är dock viktigt att man inte bara tittar på premiestorleken när man väljer vilken försäkring man vill ta, utan även vad försäkringen omfattar. Så se gärna till att bekanta dig med båda alternativen innan du gör ditt val, för att känna dig mer säker på att den försäkring du väljer för bilen faktiskt är rätt för just dig.