Meny Stäng

Försäkra bilen på pappa

Försäkra bilen på pappa

Om du är ung och letar efter en bilförsäkring, märker du förmodligen snabbt att man som ung betalar en betydligt högre försäkringspremie för bilförsäkringen än de som är äldre. Detta beror på att unga anses vara något mer benägna än äldre att råka ut för olyckor av olika slag, då de förstås inte haft sitt körkort lika länge. Många unga funderar därför om man inte kan försäkra bilen på pappa, eller någon annan äldre person, för att på så vis få en lägre försäkringspremie. Men är det verkligen en bra idé att försäkra bilen på pappa och vad ska man tänka på om man vill göra detta? Detta ska vi försöka reda ut i denna artikel.

Stämmer det att man kan få en lägre försäkringspremie på detta vis?

Ja, eftersom din pappa är äldre, och förhoppningsvis har kört ett tag utan att ha behövt använda sin bilförsäkring allt för många gånger. Det går alltså teoretiskt att få en lägre försäkringspremie på detta vis. Exakt hur stor skillnad det rör sig om, varierar dock från fall till fall.

Är det riskfritt att försäkra bilen på pappa?

Egentligen är det inte det, eftersom detta förstås inte är helt rätt, om det är din bil. Skriver man dock över bilen på pappa eller någon annan äldre person, och sedan även skaffar försäkring i samma namn, är det dock lagligt. Tänk dock på att ägaren av bilen och innehavaren av försäkringen då måste anmäla dig som kör bilen som brukare av bilen. Detta kan göra att försäkringspremien blir något högre än om endast pappa (eller vem det nu är som är försäkringshavare) kör bilen själv. Dock brukar detta alternativ ändå bli billigare än om du skaffar en bilförsäkring i ditt eget namn.

Försäkra bilen på pappa - får man göra det?

Vissa försäkringsbolag anser dock att fall som detta är rent försäkringsbedrägeri. Så väljer man att göra detta, tar man alltid en viss risk. Det kan göra att man kan bli utan ersättning om det händer något. Därför är det alltid bäst att ta en bilförsäkring i sitt eget namn, även om det kanske blir dyrare.

Vad ska man tänka på om man vill göra detta?

För att undvika problem, bör man endast låta försäkra bilen på pappa eller en annan äldre person om man är skrivna på samma adress. I och med att väldigt många under senare år valt att låta föräldrarna försäkra bilar, kollar nämligen försäkringsbolagen upp detta med folkbokföringsadress ganska noga numera.