Meny Stäng

Helförsäkring

Som bilägare har man flera olika försäkringstyper att välja mellan när man ska försäkra sin bil. Den försäkring som dock ger dig bäst skydd är en så kallad helförsäkring, eftersom denna försäkring omfattar mest, i jämförelse med de andra möjliga försäkringstyperna.

Vad ingår då i en helförsäkring?

Givetvis ingår en trafikförsäkring, som alla bilägare måste ha enligt lag, i din helförsäkring. Dessutom ingår moment som ingår i en så kallad halvförsäkring även i en helförsäkring. Dessa moment är bland annat:

  • Ersättning för stöld, av antingen bilen eller utrustning i den
  • Ersättning för brand
  • Ersättning för glasskador
  • Ersättning för maskinskador
  • Rättskydd, som ger ersättning för eventuella rättegångskostnader vid behov

Utöver dessa moment, ingår dock ersättningar i en helförsäkring som man inte kan få med en annan försäkringstyp. Dessa ersättningar gäller främst vagnskador, dvs. skador på den egna bilen, som uppstår av en eller annan anledning. Sådana skador kan t.ex. vara repor, buckor, skadegörelse eller skador orsakade av trän som faller på bilen och liknande.

Teckna en helförsäkring hos:

Försäkra bilen

ICA bilförsäkring

Bra skydd, schysst pris

  • Topprankad i test

  • Fast pris i 5 år

  • ICA-bonus på försäkringen

  • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp 24/7

Hedvig

Helt utan bindningstid

  • Utan bindningstid

  • Vägassistans 24/7

  • Personlig service i appen

  • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassat skydd

Gofido

Konkurrenskraftigt pris

  • Helt digitalt

  • Utan bindningstid

  • Anpassa ditt skydd

  • Hel, halv & trafikförsäkring


Varför bör man då skaffa en helförsäkring?

Den främsta anledningen att göra detta är givetvis att man slipper lägga ut lika mycket pengar själv om något händer med bilen. Att veta detta ger många sinnesro, framför allt de med lite nyare eller dyrare bilar, som kan orsaka väldigt höga kostnader när något väl händer.

Av denna anledning rekommenderas en helförsäkring främst för den som har en dyrare bil. Men även de med lite billigare bilar väljer ofta att skaffa detta, just för att man på ett bättre sätt ska kunna hålla koll på kostnaderna för sin bil.

Helförsäkring - försäkra din bil helt ut.

Bra att känna till om du väljer att skaffa en helförsäkring

De exakta villkoren för en helförsäkring varierar något mellan olika försäkringsbolag, så det är alltid bra att läsa igenom försäkringsvillkoren för den försäkring man är intresserad av innan man tecknar försäkringen. Dessutom kan den självrisk som man betalar i samband med att en skada sker vara olika stor, och det samma gäller i regel försäkringspremien som man betalar löpande för sin helförsäkring. I regel kan man säga att självriskens och försäkringspremiens storlek ofta hänger ihop.

Dvs. ju lägre premie – desto större självrisk, och vice versa, och vad som egentligen är bäst gällande detta är en smaksak. Vissa föredrar att betala mindre löpande, för att sedan ta en större kostnad när det väl händer något, medan andra föredrar att veta att deras självrisk är så låg som möjligt. Så väg de båda alternativens för- och nackdelar mot varandra, och bestäm dig för vad du tycker, helt enkelt.

Detta täcker en helförsäkring

Täcker inte den helförsäkring du vill ta allt du vill?

Även om en helförsäkring täcker en hel del, täcker den givetvis inte allt, så om det är så att du upptäcker att helförsäkringen inte täcker något som är viktigt för dig, kan det vara bra att veta att det även går att teckna olika tilläggsförsäkringar vid behov. I så fall är det i regel bäst att vända sig till samma försäkringsbolag som man har helförsäkringen hos, för att samla alla försäkringarna för bilen på ett och samma ställe.

Vad täcker en helförsäkring på bilen?

En helförsäkring på bil ger ett mer omfattande skydd jämfört med en halvförsäkring. Helförsäkringen inkluderar både trafikförsäkring och delkaskoförsäkring, precis som en halvförsäkring, men den ger också ett ytterligare skydd genom att inkludera en vagnskadeförsäkring.

Trafikförsäkringen täcker skador som du kan orsaka på andra personer och deras egendomar vid en olycka, precis som i en halvförsäkring. Delkaskoförsäkringen täcker skador på din egen bil vid brand, stöld, glasrelaterade skador och vissa naturkatastrofer. Vagnskadeförsäkringen täcker skador på din egen bil vid kollisioner där du själv bär ansvaret, och den kan också täcka kostnader för reparationer och skador vid skadegörelse eller självriskning.

När ska man sluta med helförsäkring på bilen?

Att avgöra när man ska sluta med en helförsäkring på bilen är en individuell bedömning, men det finns några faktorer att överväga.

Om din bil är äldre och har tappat mycket av sitt marknadsvärde kan det vara fördelaktigt att överväga att byta till en halvförsäkring istället för en helförsäkring. Du kan spara pengar på försäkringskostnader eftersom du inte längre kommer att betala extra för vagnskadeförsäkringen som täcker skador du själv orsakar vid kollisioner.

Det är också viktigt att överväga dina egna ekonomiska förutsättningar. Om du skulle kunna hantera kostnaderna för reparationer eller förlusten av din bil själv, kan du överväga att sluta med helförsäkringen och bara ha en halvförsäkring för skydd mot skador och ansvar gentemot andra personer och deras egendomar.

Vad ingår inte i helförsäkring?

Trots att helförsäkringen erbjuder ett omfattande skydd finns det vissa saker och händelser som oftast inte täcks. Exempel på det är:

  • Normalt slitage och mekaniska fel på din bil.
  • Kostnader för regelbundet underhåll och service på bilen.
  • Förlust av värde eller minskat marknadsvärde på grund av ålder eller användning.
  • Skador som orsakas av att du kör din bil olämpligt eller med olämpligt underhåll.

Det är viktigt att noga läsa försäkringsvillkoren för att förstå vilka exakta situationer och händelser som täcks eller inte täcks av din specifika försäkring.